Owocowy zawrót głowy

W piątek 19 listopada uczniowie z klasy I a pod kierunkiem wychowawczyni Martyny Kalickiej przygotowali smaczne, a przede wszystkim zdrowe sałatki owocowe. Do sporządzenia „witaminowych pyszności” wykorzystali: jabłka, gruszki, mandarynki, banany, winogrona, kiwi oraz owoc granatu. Zanim uczniowie przystąpili do pracy przypomnieli sobie, jaką rolę odgrywają witaminy we właściwym funkcjonowaniu organizmu człowieka oraz jak ważne jest codzienne spożywanie warzyw i owoców. Po przypomnieniu przez nauczyciela zasad higieny i bezpieczeństwa, uczniowie z dużym zaangażowaniem przystąpili do działania. Praca przebiegała bardzo sprawnie i wkrótce sałatki były gotowe. Po uporządkowaniu miejsc pracy, umyciu rąk i przyborów rozpoczęto degustację. Własnoręcznie zrobiona sałatka bardzo smakowała wszystkim dzieciom. Przyrządzenie sałatki dało uczniom wiele satysfakcji, a jednocześnie uświadomiło, jak ważną rolę odgrywają owoce w diecie człowieka.

Poprzedni artykułAnioły z „Jedynki”
Następny artykułSzkoła pamięta