
24 kwietnia obchodzimy Europejski Dzień Śniadania, którego celem jest zwrócenie uwagi na to, jak ważne jest zjedzenie zdrowego porannego posiłku. Jak przypominają specjaliści, po wielu godzinach snu organizm potrzebuje zastrzyku energii w postaci porannego posiłku. To, ile energii i składników odżywczych mu dostarczymy, decyduje o wydolności psychofizycznej w pierwszej części dnia. Wiedzą o tym również nasi uczniowie z klas 1-3.
Śniadanie uważane jest za najważniejszy posiłek dnia. To, co jemy rano, ma nas pobudzić do działania i dodać nam energii na wiele godzin. Dobrze skomponowane śniadanie, to także podstawa zdrowej diety. Nie zapominajmy jednak, że poranny posiłek ma także wpływ na samopoczucie i nastrój do zdalnej nauki.
Śniadanie powinno być właściwie zbilansowane. „Przede wszystkim powinno być urozmaicone, a więc zawierać produkty ze wszystkich grup żywności zawartych w piramidzie zdrowego żywienia, w ilościach dostosowanych do indywidualnych potrzeb . Dlatego do śniadania powinno się włączać m.in. produkty zbożowe, produkty mleczne, wędliny, ryby, jaja, warzywa i owoce. Uczniowie klas 1-3 naszej szkoły bardzo zaangażowali się w samodzielne przygotowanie swojego śniadania. Postanowili uwiecznić swoje kolorowe i zdrowe śniadanie zdjęciem oraz ciekawym hasłem.
Wyniki Konkursu- Jem zdrowe i kolorowe śniadania:
I miejsce- Jan Pasik – klasa 3d
II miejsce – Kaja Kwiatkowska – klasa 1a
III miejsce- Laura Szczepańska – klasa 3a
wyróżnienie- Wojciech Stankiewicz- klasa 1d
wyróżnienie- Maciej Klymenko- klasa 2d