W czwartek, 20 września zainteresowana grupa osób – uczniów z klas III gimnazjum – miała okazję uczestniczyć w wycieczce zawodoznawczej do zakładu pracy – Masarnia ,,Jabłońscy”. Uczniowie pod opieką doradcy zawodowego, pani Beaty Niksy, mogli zapoznać się z czterdziestoletnią historią zakładu mięsnego, którą w ciekawy sposób zaprezentowała pani Izabela Jabłońska – właścicielka.
Pod czujnym okiem gospodyni trzecioklasiści z „Jedynki” poznali proces produkcyjny – od wjazdu mięsa na zakład, poprzez rozbiórkę, przygotowanie wędlin, wędzenie, aż po skosztowanie gotowego wyrobu i obejrzenie prezentacji w sklepie. Poznali środowisko pracy i zapoznali się z nowymi urządzeniami (nazwy niektórych z nich są nieco „ekscentryczne”: młynek koloidalny, skórowaczka, maszyna do nadziewania kiełbas, mieszadło).
Wśród wielu zadanych pytań o charakter pracy, płace, awans zawodowy – pojawiło się również to zasadnicze – jaką szkołę trzeba skończyć, aby zacząć pracować, a tym samym zarabiać własne pieniądze? To ważne pytanie często pojawia się w głowach młodych ludzi, którzy już niebawem staną przed ważną decyzją wyboru i planowania własnej ścieżki edukacyjno – zawodowej. Odpowiedzią na to pytanie jest niewątpliwie nawiązana współpraca z lokalnymi przedsiębiorcami i możliwość odbywania właśnie takich wycieczek. Nauka poprzez doświadczenie to jeden z najlepszych sposobów na poznanie swoich możliwości i odkrycia drzemiących talentów. Następna wycieczka już niebawem – zapowiada szkolny doradca zawodowy, pani Beata Niksa. – I dodaje: zapraszam wszystkich zainteresowanych.
/SP1/